Ini adalah beberapa masakan yang menjadi favourite kami sekeluarga. Tapi ada jugak kalanya ianya menjadi favourite ibu dan babah sahaja.. hehehhe.. syok sendiri.. Yang pasti saya cuma nak kongsikan sahaja gambar-gambar makanan yang sedap dan resepi nyer. Saya gerenti semua resepi ni menjadi dan majoritinya saya ambil dari internet. Tapi saya minta maaf lah kalau saya tak letak dari blog mana saya ambil sebab terlupa nak catit..
Sebagai pembuka selera hari ini, silalah mencuba resepi Roti Berlapis Daging Berkeju atau nama moden sikit Lasagna Roti..
Inti-
400gm daging/ayam cincang
1 biji bawang besar saiz sederhana (didadu)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji kentang (didadu)
1/2 btg carrot (didadu)
2 sb cili kisar
2 sb sos tomato
2sb sos cili
sedikit kicap manis
garam
2sb rempah kurma (bancuh dgn sdikit air)
Daun sup dicincang
1 kiub ayam/daging
Tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan bawang besar dan tumis sampai layu. Masukkan pula cili kisar dan tumis sampai garing. Masukkan rempah kurma. Kemudian masukkan sos tomato dan sos cili, kentang dan carrot dan sedikit air. Masak hingga kentang dan carrot empuk. Boleh tmbah air sedikit demi sedikit, jgn kering. lepas tu masukkan daging/ayam cincang. Kacau rata, masukkan kiub daging/ayam dan kacau rata. Masak sampai daging betul-betul masak. Jangan kering sgt, kalau kering sentiasa tambahkan air. Sebelum diangkat tambahkan garam dan kicap secukup rasa dan daun sup. Kacau rata. Jangan masin sangat sebab nanti dilapis dengan cheese. Angkat ketepikan biarkan sejuk.
Roti
Roti Sandwich secukupnya (8-10keping)
200 ml susu segar
3 biji telur dipukul sebati
sedikit garam, lada sulah/lada hitam
cheddar cheese utk lapisan
mozarella cheese utk taburan akhir
Bahan-bahan ini cukup untuk loyang 18cmx18cm 4segi disapu mentega dan dialas dgn aluminium foil (lebihkan disekeliling loyang supaya senang nak angkat kuih ni keluar) - rujuk gambar di atas.
Susu dipanaskan dengan api sederhana hingga agak2 suam sahaja. Kalau terpanas sgt, biarkan suam dulu (kalau panas2 nt bila campur ngan telur, telur akan berketul2). Masukkan telur ke dalam susu suam tadi. Kacau rata. Tambahkan garam dan lada sulah/lada hitam (kalau nak tambah herba thyme sikit/ daun sup pun ok gak).
Ambil roti dan celupkan ke dalam campuran susu dan telur tadi. susun dalam loyang selapis, letakkan inti daging/ayam tadi. Kemudian susunkan cheddar cheese tutup inti tu. Lepas tu ulang lg smpai inti habis. Kalau dgn loyg saya tu 3 lapis roti, 2 lapis inti jek.. Last skali curah ngan lebihan susu tadi dan tabur ngan mozarella cheese.. Bakar 40 min 170c. Boleh bakar ngan api atas sahaja bila dah siap untuk menggaringkan lagi atasnya..
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment