Asslalamualaikum semua! Saya mulakan dengan bacaan Al-Fatihah yang saya sedekahkan kepada semua umat islam yang terlibat sebagai penumpang flight MAS MH370 yang dilaporkan hilang dan terputus hubungan. Semoga semua penumpang di lindungi dan dirahmati Allah dan semoga kerja2 mencari dipermudahkan dan dipertemukan secepat mungkin..
Ok bersambung dengan agenda kita hari ini.. Mesti ada yang pelik gak tengok entry hari ni Donat Kampung.. Mesti ada yang tertanya2 apa yang special sangat dengan donat ni dan apa beza nya dengan donat bandar.. hehheheh.. Sebenarnya saya ada 2 resepi donat yang terbaik laa.. Yang donat kampung ni adalah sedikit sebanyak resepi yang saya dapat dan saya olah menjadikannya lebih baik. Donatnya gebu dan luarnya garing. Tahan lama bila sejuk masih lagi lembut. Donat bandar pulak adalah donat yang ala2 dunkin donats or big apple laa.. Yang lembut gebus gebas gitu..
Ini adalah resepi special yang membuatkan anak2 saya semua suka..
Donat Kampung
Bahan A
200 gm tepung gandum
1sudu teh baking powder
2 sudu makan mentega
1/4 sudu teh dough softener
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh garam halus
- gaul rata semua bahan di atas dan ketepikan.
Bahan B
1 sudu kecil yis kering
50 ml air panas
2 sudu makan gula
susu segar
- kat sini ada tricky sikit.. Ambil air panas dan campurkan dengan gula, kacau gula sampai larut. Kemudian tambahkan susu segar sehingga sukatan menjadi 140 ml. Apabila ditambah susu segar tu air tu akan jadi suam. Cer rasa dulu, jgn terlalu suam, jgn terlalu panas. Kalau terlalu panas, leh tunggu seketika la bagi suam sikit. Kalau terlalu suam sangat tambahkan sikit air panas dan buang utk jadikan air tu tetap 140ml. Faham tak? Sorrylah dapur saya tak lengkap dengan thermometer. Kalau ada senang saya sukatkan berapa degree air tu yer.. Tapi bagi sesapa yang dah biasa buat donat or roti tau kot camna nak kembangkan yis kering tu kan..
Tepung tadi dibuat lubang di tengah2 mangkuk. Kemudian masukkan yis kering di lubang tu. Tuangkan sedikit susu suam panas tadi tu ke atas yis tu sehingga menutupi yis tu. Biarkan yis tu kembang antara 5 hingga 10 minit. Lepas tu gaulkan tepung bersama yis tadi dan sambil menguli masukkan sedikit demi sedikit campuran susu dan uli sehingga susu habis. Memang nanti nampak macam adunan lembik sebab nak habiskan campuran susu tu, tapi jangan risau dan terus menguli sehingga adunan tak melekat di mangkuk dan di tangan. Adunan di hempuk2 dalam mangkuk sewaktu menguli supaya memerangkap udara (tips chef Wan).
Sapukan mangkuk lain dengan minyak dan letakkan adunan donat tu ke dalam mangkuk tersebut dan golekkan dlm mangkuk tu supaya rata dengan minyak tadi. Tutup mangkuk dan biarkan adunan selama 40 minit atau naik double. Kemudian tumbuk adunan donat bila dah naik double nak bagi keluar semua udara. Pas tu canai adunan dan gunakan donat cutter, terap. Adunan ni kalau gunakan donat yang sederhana macam saya tu leh dapat dalam 18 biji donat. Biarkan donat tu naik lagi kemudian goreng sampai garing bukan hangit yer.. Bila dah siap goreng leh la golek dalam gula caster.
Lupa nak ingatkan, sukatan sudu yang saya guna untuk resepi donat ni kalau semua perasan la saya letakkan di sini sudu teh dan sudu makan. Sebenarnya sukatan sudu tu bukan menggunakan sudu sukatan yang standard tu tapi menggunakan sudu besi kat rumah tu. Kalau sudu teh tu sudu kecik yang besi tu ler. Kalau sudu makan tu standard sudu besar besi yang kita guna kat umah tu.
Selamat Mencuba!

Ini selepas diterap dan tunggu giliran utk berenang dalam minyak panas.
Nyum nyum sedap sungguh rupanya.. Yang ni di golekkan dalam gula halus..
No comments:
Post a Comment